îmblânzirea limbii

 

Cum să îmblânzești o limbă care de multe ori nu te lasă să gândești, nu te lasă să scrii, să vorbești, să fii?

Care ți se plimbă prin toate cotloanele ființei și oprește orice gând sau mișcare. Care nu doarme niciodată.

Care te ceartă chiar și când nu greșești. Care te bate la cap mereu și-ți iese apoi prin urechi, blocând orice sunet din afară. Îți trece prin orbite, te lasă orb și stă. Ochii îți sângerează, dar ea stă. Dacă n-ai ști că e doar o limbă, ai putea-o vedea zâmbind. Ba nu, râzând cu gura ta până la urechile tale surde deja.

E o limbă care face și desface vrăji.  Îți transformă cuvintele în niște lighioane cu 7 capete care se hrănesc cu inimile celor la care ții, mușcă din ele sățios, apoi le scuipă atriile în farfurii de porțelan. E un carnaj al cărui martor imobil ești. Vrei să-l oprești și nu poți, mai ai puțin și înnebunești.

Te trezești murdar, învăluit de experimentul micotic, și lângă tine e ea. Te privește, nu ți-a închis un ochi toată noaptea. Îți ia vălul de pe ochi, și îți redă vederea. O vezi clar acum și ți se pare chiar frumoasă. Cu cât o privești mai mult, ți se pare tot mai frumoasă. Ai vrea să faci totul cu ea: să mergi la piață, la film, la teatru, să vă plimbați în parc sau chiar să faceți excursii împreună. Orice, atât timp cât sunteți doar voi și ea te ascultă.

Dar nu. Pui stop și îți amintești de ce e în stare să facă. Să faceți baie în Marea Tireniană? Ce glumă bună! Probabil ar lua Coasta și ar începe să cânte la ea ca la un țambal, pe ritm de manele, aruncând-o apoi în mare odată cu toate mizeriile lumii. Apoi ar inventa o supapă în care s-ar goli toată marea, la final lăsând un pământ sterp, fără nicio urmă de amintire a ceea ce a fost cândva un simbol al exotismului.

Hm. Te gândești. Profiți de luxul ăsta și te-ntrebi: oare limba mea n-are de fapt nevoie de-o vacanță?

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s